Fyndighet värd "hundratals miljarder" hittad i Ludvika

640 miljoner ton järnmalm kan finnas under sjön Väsman utanför Ludvika. "Himmel. Det var så mycket större än vad vi trodde", säger Christer Lindqvist, vd för gruvbolaget Nordic Iron Ore, till Aftonbladet.

 

Christer Lindqvist jämför det enorma fyndet med Malmberget i Gällivare - världens största malmkropp. Han kallar det hela "väldigt, väldigt stort" och "en fyndighet i världsklass". Han konstaterar att Nordic Iron Ore, med huvudkontor i Danderyd utanför Stockholm, blir näst störst i Sverige.

 

Men fyndet kan vara betydligt större än så. Hittills har man bara borrat 300 meter ner i marken. Detta resulterade i att totalt 47 magnetiska kroppar preliminärt kunde identifieras med volymer mellan 55.000 och 18,5 miljoner kubikmeter.

 

Först i vinter genomförs kärnprovsborrningarför att bekräfta resultaten.

 

De indikativa resultaten av de magnetiska mätningarna över Väsmanfältet kan innebära en möjlighet att utveckla Ludvika gruvor till ett sammanhängande gruvfält", säger Lindqvist i en kommentar.

 

Väsmanfältet utgör en direkt sydlig fortsättning av Håksbergsfältet, där Nordic Iron Ore förebereder återupptagande av brytningen i de befintliga gruvorna. Järnhalten varierar mellan 19-47 procent, vilket motsvarar en viktad genomsnittshalt på 29 procent.

650 miljoner ton järnmalm kan enligt Aftonbladet, lågt räknat, vara värt hundratals miljarder kronor och kan innebära arbetstillfällen för bygden i decennier.

 

"Det är svårt att säga hur mycket pengar det rör sig om. Vi måste göra en teknisk ekonomisk utredning. Men det är väldigt stort, mycket stort", säger Christer Lindqvist till tidningen.

 

Från DagensPS.se 2011-10-10

http://www.dagensps.se/artiklar/2011/10/10/77747643/index.xml

Etiketter: nordero fagersta

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna