Fyrdubbel fart på fastighetsaffärer

Nu görs det kommersiella fastighetsaffärer i Sverige igen. Under andra kvartalet såg fastighetsrådgivaren Newsec en ökning av köpsuget och trenden har accentuerats efter sommaren.

 

I veckan stod det klart att AMF Fastigheter gör en storaffär och köper kvarteret Citykronan i centrala Stockholm. Det är bara ett exempel i raden som visar att antalet affärer med kommersiella fastigheter har tagit fart igen.

Enligt en pinfärsk rapport från fastighetsrådgivaren Newsec gjordes affärer för 4,1 miljarder kronor det första halvåret i Sverige. Det är fyra gånger så mycket som motsvarande tid förra året.

 

"Det är mer och mer kapital som vill in i fastighetsbranschen. Man ser att fastigheter ger en bra avkastning jämfört med andra investeringsslag, räntorna är ju låga och börsen är osäker", säger Marie Bucht, analyschef på Newsec.

Även priserna och hyrorna när det gäller kommersiella fastigheter har börjat stiga. 67.000 kr per kvadratmeter får man betala för att köpa ett centralt kontor i Stockholm just nu enligt Newsec. I Göteborg får man punga ut med 28.000 kronor och i Malmö 26.500.

På Newsec drar man även slutsatsen att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga.

 

"Eftersom det är brist på bostäder kommer priserna på centrala orter att stiga, inte falla", säger Marie Bucht. 

 

Från di.se 2010-09-24

Etiketter: di.se

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna