Bostadsrätt bättre investering än aktier

Under de senaste tre åren har det varit smartare att investera pengarna i en bostadsrätt än i aktier. Det visar ett nytt bostadsindex på börsen, skriver Dagens Industri.

Stockholmsbörsen har fortfarande 30 procent att hämta in från rekordnivåerna under sommaren 2007. På bostadsmarknaden har dock prisfallet från finanskrisen redan hämtats in. Riksgenomsnittet för bostadsrättspriserna ligger just nu faktiskt över toppnivåerna för tre år sedan.

 

Det går att utröna från det nya boindexet HOX Flat Swe, som Stockholmsbörsen har börjat redovisa nu under juni. Det har funnits flera likartade utländska förlagor, men det är första gången som ett sådant index finns i Sverige. Detta är ett riksindex över de 20 kommuner där det har skett flest transaktioner på bomarknaden under året och vilka kommunerna som ingår kommer att uppdateras årligen. Indexet, som har tagit fram av företaget Valueguard och forskare vid KTH, omfattar dock endast bostadsrättsförsäljning. Något index för villor finns ännu inte, men både ett villaindex och ett småhusindex är planerat.

 

Indexet utgår från en modell där man tar hänsyn till en rad olika faktorer hos de sålda lägenheterna, bland annat kvadratmeteryta, månadsavgift, läge och ålder. Rådatan kommer från Mäklarsamfundet, som samlar merparten av Sveriges fastighetsmäklare.

 

Från di.se 2010-06-03

Etiketter: di.se

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna